2024

posted in: 2024 | 0

8. až 10. marca 2024 sme mali 46. ročník výstupu na Kráľovu Hoľu, zúčastnení si pochvaľujú. Počasie bolo tentokrát milosrdnejšie oproti minulému roku, fúkalo podstatne slabšie. Vrchol bol v mraku, ale nevadilo nám to, už sme na to zvyknutí. Všetci, ktorým to zdravie dovolilo, vyšli až hore, paráda. Muzika na večer bola tentokrát zo Žiliny (a Oravy) – Ferova družina. Ako už je zvykom, kamaráti z Balogu na husliach a kontre, Marek a Mišo na harmonikách, spríjemňovali výstup aj zostup. Terchovská, oravská a horehronská muzika sa perfektne dopĺňali aj večer, zábava bola výborná. Keď zahrali aj Elán a Pink Floyd, nemalo to chybu. Na záver večera Mišo Gašper zahral krásnu fujarovú baladu, muzika sa pridala, nejedno východniarske, terchovské aj balocké oko zaplakalo.

Ubytovanie bolo v penzióne Drevenica v Šumiaci, veľmi príjemné a ako šité na takúto akciu. Má to na svedomí Miro Mirossay, okrem iného, veľká vďaka! Dušan Faix sa po menších zdravotných problémoch parádne pozbieral a znovu sa vrátil na čelo tohto jedinečného podujatia. Celá akcia a jej história by si zaslúžila snáď aj pochválenie sa v nejakom väčšom médiu, pracujeme na tom.

Prišli aj nové mladé tváre z Tatier, čo je výborné, aby to po nás mal kto ťahať ďalšie desaťročia, ale ešte si, dúfam, pár rokov počkajú. Dokumentácie je tentokrát trochu viac, tak som to rozdelil do samostatných blokov. Všetky zábery sú upravované kvôli vysokej kvalite (veľa pixelov), dlho by sa v slabšom signále načítavali. V našom archíve sú k dispozícii v pôvodnej kvalite, archív ešte postupne dopĺňame o staré zabudnuté zábery, budem informovať.

Palo Vavro

foto a video Mišo Gašper, Jano Vavrík, Palo Vavro

Komentáre k akcii:

Zúčastnil som sa ako „externista“ na druhej Vašej akcii a keď som si kedysi myslel, že lepšia byť nemôže, tak bola. 

Aj keď Kráľovka je nudný kopec (poznáme krajšie), ale jej tradícia a kult nepustí, podarilo sa a ešte dnes cítim prevýšenie.

To, že ste sa dostali na číslo 46, som si istý, je v tom, akí ste úžasní ľudia. Je jedno, s kým z Vás som chvíľu sedel. Musím konštatovať, že som sa folklórne „urobil“. Všade dobre, ale na vychodze zos vychodňarami najsamlepše.

Organizátorom klobúk dole, poklona babskej obsluhe či na Holi, resp. v Šumiaci, vďaka všetkým, čo chytili nejaký nástroj.

Úprimne Vám závidím už 46. ročník, pár rokov po Vás som končil EF VŠT KE, ale my sme sa nestretli ani raz….

Všetkým držim palce, prajem pevné zdravie a pokiaľ budem na budúce pozvaný a bude sa mi dať prísť, tak sa teším!

Rasťo Labovský

GALÉRIA

večer v piatok:

výstup v sobotu:

« z 2 »

zostup:

večer v sobotu:

Nasledujú videá, pre rýchlejšie zobrazenie boli konvertované z vysokej kvality na optimálne zobrazenie na webe:

v piatok večer pred výstupom

v sobotu na chate počas výstupu:

na vysielači: